Posetioci online : 14
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 24.Oct.2020

sve što ste hteli da znate
zdravaishrana - 11.04.2017
Anemija vreba na proleće

MALAKSALOST, glavobolja, povremeno zamgljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proleće, već su često i znak anemije. Nedostatak gvožđa i vitamina B12 nekad je uzrok, a nekad posledica mnogih zdravstvenih tegoba. Oko 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, nejčešće zbog unutrašnjih krvarenja
Doktor Igor Dimitrijev, specijalista interne medicine i zamenik direktora Doma zdravlja Palilua kaže da 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promene vremena. - Glavni uzroci nedostatka gvožđa su akutna ili hronična krvarenja u digestivnom i urinarnom traktu, kao i ginekološka krvarenja - kaže dr Dimitrijev. - Dosta ređe ova vrsta anemija nastupa usled nedovoljnog unošenja gvožđa ili zbog poremećene apsorpcije ovog minerala. Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumeva suplementaciju preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa. Potrebno je da se uzima nekoliko meseci, a značajna je i ishrana bogata gvožđem - crveno meso, iznutrice, riba, mahunarke, rotkvice, sušeno voće... Međutim, kod upornijeg oblika neophodni su dodatni pregledi. - Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspešnom lečenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede - kaže dr Dimitrijev. - Deficit gvožđa često nastaje usled obilnih menstrualnih krvarenja, ali i zbog prisustva mioma, kao i drugih ginekoloških oboljenja. Ređi oblik malokrvnosti javlja se usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovo stanje su nespecifično trnjenje ekstremiteta, kao i problemi sa želucem.
- Nivo vitamina B12 i folne kiseline u organizmu ne može da se uradi u ustanovama primarne zdravstvene zaštite - kaže dr Igor Dimitrijev. - Potrebno je da se pacijent uputi specijalisti interne medicine ili hematologu, dok lekar opšte prakse na ovaj deficit može da posumnja zbog visokih vrednosti MCV parametra. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta. Sve one zahtevaju detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje osnovnog oboljenja koje je dovelo do njene pojave. SPANAĆ, JAGODE I BOROVNICE Brojna istraživanja upućuju da manjak vitamina B12 i gvožđa oštećuje rad mozga, dok dugoročan deficit ovih nutrijenata otvara put demenciji i Alchajmerovoj bolesti. Spanać, jagode i borovnice su namirnice koje sadrže velike količine ovih hranljivih elemenata i zato ih treba svakodnevno jesti u vreme sezone.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: Anemija vreba na proleće
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash