Posetioci online : 17
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 04.Jun.2020

sve što ste hteli da znate
zdravlje - 21.11.2015
ČUDO: Muškarci će uskoro moći da rađaju, plaše se od prenaseljenja planete!

Budući da su hirurzi već uspeli da uspešno presade matericu ženama koje su rođene bez tog organa, mnogi su se zapitali da li će tom zahvatu moći da se podvrgavaju i muškarci. Odgovor je pozitivan. Teoretski, organizam muškarca može primiti matericu, nositi bebu, pa čak i roditi je, a ta mogućnost im je bliža nego što mislite. „Pretpostavljam da će takvi zahvati biti dostupni za pet do deset godina, a možda i pre“, kaže dr Ketrin Čang, direktorka programa za očuvanje reproduktivnog zdravlja Univerziteta u Južnoj Karolini. Danas zahvaljujući napretku medicine transrodne žene uz pomoć hormona mogu dobiti prave grudi, dojiti, pa čak operacijom doći do potpuno funkcionalnog klitorisa. Sve do sad, materica im je bila nedostupna. „Kladim se da bi svaka transrodna žena želela da se podvrgne toj operaciji“, kaže dr Kristin Mekgin, hirurg koji izvodi operacije promene pola i koja je bila glavni savetnik za novi film “Dankinja”. Mekgin, transrodna žena i majka blizanaca, kaže da je „nagon ka majčinstvu vrlo ozbiljna stvar“ i da ga osećaju i „transrodne žene“ (šta god to značilo). Transplantacije materice već su još u povoju, ali je švedski tim uspeo da uspešno presadi matericu živih donora, a na takav način rođeno je pet beba. Sada Klinika u Klivlendu planira da presadi matericu preminulog donora u telo žene. Operacija je opasna i zahteva specijalne injekcije tokom trudnoće, što povećava rizik od infekcija, ali za žene, ali i za mnoge transrodne osobe, cilj je vredan rizika. Međutim, biološke žene imaju prednost u odnosu na biološke muškarce kad je reč o prihvatanju presađene materice. One već imaju mrežu krvnih sudova potrebnu da snabdevaju matericu krvlju, karlične ligamente koji je drže, vaginu i grlić materice, kao i prirodne hormone koji pripremaju matericu za trudnoću. Muškarci nemaju ništa od toga, ali trudnoća za njih nije nemoguća misija. Trenutno je najveći problem prebacivanje embrina u transplantiranu matericu. Uobičajena putanja podrazumeva da se embrion ubacuje kroz vaginu, ali pošto biološki muškarci operacijom ne dobijaju grlić, još nije sigurno kojom će se tehnikom taj deo reproduktivnih organa presađivati. Još veći je problem finansija: presađivanja su generalno vrlo skupa. „Biće to pitanje klase. Samo će bogati ljudi moći to da urade“, smatra Mekgin.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: ČUDO: Muškarci će uskoro moći da rađaju, plaše se od prenaseljenja planete!
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash