Posetioci online : 18
početna
OVDE MOŽETE DA SAZNATE SVE ŠTO STE ODUVEK HTELI ! - ZONA X - NOVOSTI - PLANETA - DOGAĐAJI - ZABAVA - SCENA - STIL - E X P L O Z I V - ZANIMLJIVOSTI - S ZONA -
Danas je 24.Sep.2020

sve što ste hteli da znate
brzevesti - 02.10.2015
TOTALNI RAT: Iranski vojnici stižu u Siriju, Izrael preti!

Informacije ukazuju na formiranje vojnog saveza između Rusije i Asadovih saveznika Irana i Hezbolaha sa ciljem da se povrate podrucja na severozapadu Sirije koja su ranije ove godine zauzeli pobunjenici BEJRUT - Stotine iranskih vojnika stigle su u Siriju i uskoro će se pridružiti vladinim snagama i njihovim saveznicima, pripadnicima libanskog Hezbolaha u velikoj kopnenoj ofanzivi koju će podržati ruski vazdušni napadi, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane libanske izvore. Prema ovim izvorima, iranski vojnici već deset dana pristižu u Siriju. „Ruski vazdušni udari će u bliskoj budućnosti biti praćeni napredovanjem kopnenih snaga sirijske vojske i njihovih saveznika”, rekao je izvor upoznat sa političkim i vojnim razvojem situacije. Prema njegovim rečima, moguće je da će predstojeće kopnene opearcije biti usredsređena na okolinu Idliba i Hame.
Izvori, takođe, navode da je cilj osvajanje teritorije koju su izgubile snage sirijskog predsedniika Bašara al Asada, a zauzeli pobujenjici. Prema njima, ove informacije ukazuju na formiranje vojnog saveza između Rusije i Asadovih saveznika Irana i Hezbolaha sa ciljem da se povrate podrucja na severozapadu Sirije koja su ranije ove godine zauzeli pobunjenici. „Prethodnica iranskih kopnenih snaga je počela da stiže u Siriju. Reč je o vojnicima i oficirima koji će učestvovati u borbi. To nisu savetnici, a ima ih na stotine sa opremom i oružjem. Za njima će stići i drugi”, rekli su izvori Rojtersu. Dosadašnja direktna podrška iranske vojske Asadu uglavnom je bila ograničena na vojne savetnike. Iran je takođe mobilisao pripadnike šiitskih milicija, uključujući Iračane i nešto Avganistance da se bore uz Asadove snage.
Libanski Hezbolah, koga podržava Iran, bori se uz sirijsku vojsku od pocetka sukoba, navodi Rojters. Savez pobunjeničkih grupa koji uključuje Nusra front povezan sa Al Kaidom i Ahrar al Šam, početkom godine je brzo napredovao u provinciji Idlib i potpune isterao vladine trupe iz područja uz granicu sa Turskom. Izrael: Ne želimo da vidimo ni iranske ni ruske trupe Izraelski ministar iz partije Likud, Juval Stajnic, namerava da poruči SAD, Rusiji i drugim svetskim silama da Izrael neće tolerisati prisustvo iranskih snaga blizu svoje granice, naveo je Jerusalem Times u utorak. .„Mi se u razgovorima sa SAD, Rusijom i drugim svetskim silama moramo postarati da iranske snage ostanu u Iranu“, rekao je Stajnic.„Ne želimo da vidimo ni rusku vojsku na Golanskoj visoravni, a kamoli iransku“, dodao je on. Ministar odbrane, Moše Jalon, rekao je u ponedeljak da je Sirija „prešla granicu“ u svojoj borbi protiv zastupničkih sila koje pokušavaju da zbace vladu Bašara el Asada u Siriji.„Izrael nema nameru da toleriše ovakve incidente. Mi verujemo da je sirijska vlada odgovorna za ono što se dešava na teritoriji Sirije“, rekao je Jalon.U avgustu je navedeno da se Izrael sprema za moguću kopnenu invaziju Sirije.
Pored prirprema za invaziju, postoji i mogućnost da Izrael pošalje vojsku na istočnu granicu kako bi zaštitio stanovništva koja su na meti islamista.Izrael se takođe boji da bi moglo doći do razmene nenamerne vatre između njihovih i ruskih snaga u Siriji. Takav incident bi dao iranskim snagama povod da pokrenu dugo očekivani napad dugometnim raketama na jevrejsku državu. Kuvajtske novine Alrai su citirale „zvanične izvore“ koji kažu da su Iran, Sirija, Hezbolah i Rusija pokrenuli „zajedničku operaciju“ za borbu protiv Islamske države.Times of Israel je u subotu naveo:„Zvanični izvori kažu da će svaka strana biti odgovorna za određenu oblast u Siriji, te da će Rusija delovati u Latakiji, Hami i delovima provincije Alepo, dok će Iran braniti prestonicu Damask i Kunejtru blizu Golanske visoravni. U izveštaju se takođe navodi da su iranske specijalne snage stigle u Damask“. Izrael tvrdi da je sirijska vojska dobila „značajnu podršku“ od Irana, Iraka, Avganistana, Libana i iranskog „klijenta“ Hezbolaha, paravojne grupe koja je formirana nakon što je Izrael napao Liban 1982. godine.U kuvajtskom izveštaju se takođe navodi da je sirijska vojska dala nekoliko sovjetskih tenkova Hezbolahu.Times of Israel je ponovio mogućnost da Izrael započne kopnene operacije na Golanskoj visoravni i u Siriji.
I.R.
Prokomentaršite vest : POŠALJITE KOMENTAR
KOMENTARI na temu: TOTALNI RAT: Iranski vojnici stižu u Siriju, Izrael preti!
PRETRAGA SAJTA
Džejn Fonda ugradila silikone? NEVEROVATNO: Evo kako izgleda kuća od 7 kvadrata! U Austriji uskoro najduži pešački most na svetu! DUGUJE 250.000 EVRA: Lukasu policija pleni imovinu! Branka Nevistić se udaje za milionera u Veneciji! Spalite zastavu države koju ne volite! Ministar odbrane potvrdio postojanje vanzemaljaca na Zemlji! Fascinantno: Kinez oženio vanzemaljku, žena iz kosmosa mu poručila . . . Šta da znate kada se farbate u plavo! Dok je ležala na intezivnoj nezi, prodavala je drogu! HVALA RUSIJI: Dopremljen novi kontigent pomoći!
KONTAKT O NAMA
©2013 ZONA SVETLOSTI
Sva prava zadržana
Broj poseta:
Web site design and programming by Dragash